留聲堂

查看: 1004|回復: 3

[聲朋俱樂部S2] [聲朋俱樂部S2] 《聲朋俱樂部S2》 有禮小遊戲 第二集答案

10000萬

堂主

聲之籌劃

在Mini Drama中,出現的角色如下:

刀劍神域 – 亞絲娜

1)好彩仲趕得切...好彩仲趕得切...謝天謝地...終於趕得切...我喺地圖上面一路睇住桐人你究竟去左邊,我驚你會出左啲咩事...真係好彩...真係好彩桐人你冇事咋。
2)你等我,好快會搞掂架喇。
3) 吓……呢……呢件……係燉兔肉來(lei4)嘅?
4)上個禮拜已經升爆晒喇!
5)我依家已經覺得好幸福!可以識到和人,一齊生活過,呢啲就係我有以嚟最幸福嘅事喇。多謝你啊...我永遠愛你..
6)我明白喇,我都係一樣會守護住你...由依家開始我會一直守護住你,所以...
7)你...你唔好咁望住我啦...桐..桐人你都係啊快啲除衫啦...淨係得我一個人地會怕羞架。
8)你...你...你...你個蠢材材材材材材材…
9)你執到咩好嘢呀?
10)乜嘢來(lei4)架?
11)你……你唔駛旨意呀!

義呆利劇場版 – 中國
1)接待客人呢啲野,一於就包喺我身上啦。(普通話)別客氣,請各位享用佳餚啦。
2)我根本就唔想同呢班烏合之眾並肩作戰。

魔奇少年 - 莫珍娜
1)之前見佢地好唔啱咁,本來仲好擔心佢地,但係宜家唔駛驚,我都要努力。
2)我呢對腳、我呢個身體,比任何人、比起任何嘢,都更加快、更加鋒利、更加強!

星光少女‧美夢成真-上葉美愛
1)右邊冇問題,左邊冇問題,我都一樣冇問題!
2)氣魄、膽量同Love,最後再加上少少嘅幸運添,噉就係氣膽愛Luck喇!

加速世界 - 倉嶋千百合
1)我一直都好畀心機,雖然中途真係捱得好辛苦,但我已經好努力架喇!

海賊戰隊 - 陰桑
1)竟然咁輕易就畀佢地打低,你真係一個好冇毅力嘅男人,搵人同我當佢係垃圾掉(deu6)咗佢啦!
2)你知架,知我心意係點囉~         
3)可以一次過食哂呢間舖咁多種味嘅雪糕,係我嘅夢想黎架。
4)我話過你請我食先會原諒你。如果我唔食哂嘅話,咁點原諒你?

Fate/stay night 命運守護夜劇場版 – Unlimited Blade Works – Saber
1)你應承我,如果你覺得有危險,一定要召喚我。任何時候只要覺得需要我,我一定會感受到。如果覺得趕唔切嘅,就請你用令咒啦。

風之聖痕 - 嘉芙蓮•麥當奴
1)我地「麥當奴家族」嘅歷史,無錯的確係短咗啲,但係我地所修煉出黎嘅法術,已經足以打敗世界上任何一位炎術師喇!

魔奇少年 - 莫路珍娜
1)唔駛驚架,仲有,我好開心呀,可以同你互相信任並肩作戰,我會一直留係你身邊。

螺絲小姐要出嫁 - 羅思儀
1)冇事架冇事架冇事架,你要勇敢啲!唔准喊啊你聽唔聽到啊,你要勇敢啊...
2)我會記住同你相處嘅每一分每一秒,我會記住你每一個表情,每一個動作,我一定會好掛住好掛住你。
3)嗱~呢句係你自己講架!我同你講365日之內,我會令自己嫁得出!
4)我賠一百萬俾你。
5)你仲……OK嗎?
6)噉我就放心喇!

童話公主 - 笹原名月
1)佢要好似同輝野姬求婚果個王子咁呀~
2)再講多次呀~我地呢個人類世界係冇龍架!

海賊戰隊 - 陰桑
1)我都控制唔到我自己喇,I love you~ I, love, you…
2)咩野話?!咩叫呢啲野啊?

10000萬

堂主

聲之籌劃

得獎結果:

是次參加活動人士有三位,以下為他們列出角色之數量:

mhina7992 :
8項

joechen:
10項

michelleyulok:
6項

第二集遊戲得獎者:joechen
我們將會與你聯絡有關得獎事宜。

一般配音迷

其實上葉美愛果句我之前係某電視台聽到係"右邊OK 左邊OK 我都OK呀"

高級配音迷

joechen 發表於 2013-10-15 12:37
其實上葉美愛果句我之前係某電視台聽到係"右邊OK 左邊OK 我都OK呀"

Mini Drama中的那句出自第3集
http://v.youku.com/v_show/id_XNTIxMzg3NjM2.html
第26秒起

可能Joe聽到的是其他集數的不同翻譯 ^_^"

joechen  係,而家先發現,多謝指教  發表於 2013-10-15 23:56